ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ
 
Κοντινές Αποδράσεις
 

Αφού κάνατε τον κόπο να’ ρθείτε από την πόλη, τότε μη χάσετε την ευκαιρία να ζήσετε για λίγη ώρα, μια μοναδική εμπειρία, απολαμβάνοντας καθαρό αέρα και πεζοπορία ανακαλύπτοντας την μαγεία της φύσης.

1. ΚΟΙΛΑΔΑ ΦΥΝΤΟΥΚΙΩΝ-ΦΥΝΤΟΥΚΟΔΑΣΟΣ
Η πανέμορφη αυτή κοιλάδα ξεκινά να γίνεται πράσινη αρχές Απριλίου και διατηρεί τα χρώματα της μέχρι το φθινόπωρο. Το Μάιο έχετε την ευκαιρία να ακούσετε τ’αηδόνια και να χορτάσετε το υπέροχο κελάηδημά τους και τον Αύγουστο να δοκιμάσετε και να γευτείτε τους νόστιμους καρπούς των φρέσκων φουντουκιών.
Το μονοπάτι για το φυντουκόδασος, ξεκινά από το Βρυσί – μια φυσική πηγή με ολόδροσο νερό στην κάτω γειτονιά του χωριού. Το μονοπάτι οδεύει κατηφορικά και μπορείτε να δείτε διάφορα είδη δέντρων, όπως καρυδιές, ροδιές, αμυγδαλιές. Την παράσταση όμως θα κλέψουν οι φυντουκιές. Πυκνή είναι η βλάστηση των δέντρων αυτών, που μοιάζουν με θάμνους αφού δεν έχουν ένα κορμό αλλά μέχρι και 50 κλωνιά που ξεκινούν από την γη.
Πεταλούδες και μικρά πουλιά, κάνουν ακόμη ωραιότερη τη διαδρομή. Αναμφισβήτητα το σημαντικότερο απ’όλα τα είδη της χλωρίδας, αποτελεί η ορχιδέα Epipactis Microphylla, που ανθίζει μόνο δίπλα από τις ρίζες της φυντουκιάς. Ενδημικό είδος για την Κύπρο που δεν συναντάται πουθενά αλλού. Η ορχιδέα αυτή φέρει μικρά άσπρα άνθη που ξεπροβάλλουν κάθε αρχές Μαΐου.
Το μονοπάτι έχει διάρκεια 35-40 λεπτά. Μπορείτε να διασχίσετε ένα μικρό ρυάκι και να περάσετε απέναντι, όπου οι επιλογές γίνονται δύο. Είτε να συνεχίσετε τη πορεία στη κοιλάδα, είτε να κάνετε στάση κάτω από τους “Κλάδους του ΧατζηΜατθαίου”. Δύο τεράστιους αιωνόβιους Δρύες που στολίζουν ολόχρονα την περιοχή. Στη συνέχεια μπορείτε να πάρετε τον ανηφορικό αγροτικό δρόμο που οδηγεί στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα και στον κύριο ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στη Λευκωσία.

2. ΜΑΔΑΡΗ
Η απόλυτη ηρεμία και γαλήνη, η πανδαισία χρωμάτων του φθινοπώρου – κίτρινα, κόκκινα, πορτοκαλιά και καφετιά, Τα λευκά πέπλα του Χειμώνα, τα πράσινα στολίδια της Άνοιξης, καθώς και τα πελώρια “Τεισιά” της, έχουν μετατρέψει τη Μαδαρή σε Παράδεισο.
Ιδανικός τόπος για ρομαντικούς περιπάτους, μελέτη της Χλωρίδας και Πανίδας, ορειβασία, πεζοπορία και τόσα άλλα.
Ξεκινήστε από τη πάνω Γειτονιά του χωριού και πάρετε τον ανηφορικό δρόμο για Λαγουδερά , Αγρό και Κυπερούντα. Με το αυτοκίνητο σε 5 λεπτά θα είστε στα σύνορα Λευκωσίας-Λεμεσού, όπου θα δείτε σχετική πινακίδα και στρίψτε δεξιά στον ανηφορικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Θα προχωρήσετε άλλα 5 λεπτά και ο δρόμος θα τελειώσει σε ένα εγκαταλελειμμένο στρατιωτικό φυλάκιο.
Σταθμεύσετε το αυτοκίνητό εκεί και ξεκινήστε τον περίπατο με τα πόδια. Θα νομίσετε πως βρίσκετε την κορυφή της Γης. Με καθαρό ουρανό μπορείτε να παρατηρήσετε ολόκληρη τη Λευκωσία και τη Λεμεσό. Η απέραντη Γαλήνη θα σας συνεπάρει και όταν αντικρίσετε τα “Τεισιά της Μαδαρής” (φυσικά πέτρινα τείχη) θα διαπιστώσετε πως η φύση είναι ο καλύτερος γλύπτης και αρχιτέκτονας όλων των εποχών. Αν διαθέτετε ώρα περπατήστε το μονοπάτι των “Τεισιών”, (όπου υπάρχει σχετική πινακίδα), που πορεύεται περιμετρικά και τελειώνει κάτω από το πυροφυλάκιο που βρίσκεται σε υψόμετρο 1493 μέτρων.
Στην πορεία θα δείτε Λατζιές που αφθονούν στη περιοχή, αντρουκλιές, πεμπερισιές, αγριοτριανταφυλιές και φυσικά τον Αόρατο της Μαδαρής, ένα από τα 4 είδη που υπάρχουν στην Κύπρο και που υπάρχει μόνο στη Μαδαρή.
Αν αντέχετε ακόμη μετά από 1,5 ώρα πεζοπορίας, ανεβείτε στο πυροφυλάκιο. Η θέα θα σας αποζημιώσει. Δεν θα ξαναδείτε στη ζωή σας τίποτα παρόμοιο. Με πολύ-πολύ καλό καιρό και λίγη τύχη, χωρίς υγρασία και συννεφιές, ίσως και να δείτε τα πάντα μέχρι τα νότια παράλια της Τουρκίας.
Επιστρέψτε στο αυτοκίνητο σας από τον Αγροτικό δρόμο που περνά πάνω από το μονοπάτι (10 λεπτά με τα ποδιά) και επιτρέψτε στο χωριό ή πάρτε το δρόμο για Λεμεσό.

Κάθε φθινόπωρο τα χιλιάδες αμπέλια της Μαδαρής, κατακλύζονται από τους επίδοξους εραστές της, που συμμετέχουν στο συλλογικό πανηγύρι του τρύγου, απολαμβάνοντας τα νόστιμα σταφύλια της, που θεωρούνται τα καλύτερα επιτραπέζια Κυπριακά σταφύλια.

3. Παναγία του Άρακα
Τέσσερα χιλιόμετρα από τον Πολύστυπο, στο χωριό Λαγουδερά, βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας του Άρακα.
Ο ναός αυτός ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του μονόκλιτου ναού με τρούλο και κτίστηκε στα τέλη του 12ου αιώνα. Η εκκλησία τοιχογραφήθηκε το 1192 και έχει την πιο άρτια σειρά τοιχογραφιών της κυρίως Βυζαντινής περιόδου.
Θα θαυμάσετε τον Παντοκράτορα που θα σας κοιτάξει με μια μεγάλη συμπάθεια και θα σας κάνει να νιώσετε μια απέραντη γαλήνη, θα νιώσετε κατάνυξη μπροστά στη σκηνή της Γέννησης και της Κοίμησης της Θεοτόκου, αλλά πραγματικά θα μείνετε εκστατικοί μπροστά στη μοναδικής ομορφιάς σύνθεση της Ανάληψης
Το μοναστήρι της Παναγίας του Άρακα συγκαταλέγεται στα δέκα βυζαντινά μνημεία της Κύπρου που ανήκουν στην Παγκόσμια Κληρονομιά (UNESCO).

4. Σταυρός του Αγιασμάτι
Ακόμη ένα μνημείο που συγκαταλέγεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς (UNESCO) και δεν είναι μακριά από τον Πολύστυπο. Η εκκλησία του Σταυρού του Αγιασμάτι είναι κτισμένη μέσα σ’ ένα καταπληκτικής ομορφιάς ορεινό τοπίο, κοντά στο χωριό Πλατανιστάσα και απέχει δέκα χιλιόμετρα από τον Πολύστυπο.
Η εκκλησία αυτή ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του ξυλόστεγου ναού και χτίστηκε το 1494, είναι δε γνωστή για την πιο άρτια σειρά τοιχογραφιών του 15ου αιώνα.
Οι τοιχογραφίες της ανήκουν τεχνοτροπικά στη λεγόμενη κυπριακή σχολή που χαρακτηρίζεται από την αφελή απόδοση των μορφών, τα ζωηρά χρώματα, την απλοποιημένη πτυχολογία και τα πλούσια κοσμήματα.