ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ
 
Μνημείο Ηρώων

 

Στην έξοδο του χωριού προς την Άλωνα στην τοποθεσία «Λαούδα» δεσπόζει το Κοινοτικό Πάρκο με την ονομασία ΠΑΝΘΕΟΝ, που αποτελεί καθημερινά πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Από εδώ μπορεί ο επισκέπτης να αγναντέψει την πανέμορφη θέα του Πολύστυπου με τα μικρά σπίτια χωμένα στις κληματαριές και σκαρφαλωμένα αμφιθεατρικά στην πράσινη πλαγιά, ενώ με το μάτι μπορεί να περιπλανηθεί στις γύρω δασωμένες πλαγιές, στα καταπράσινα αμπέλια και τους αμυγδαλεώνες, ενώ μπορεί ακόμα ν’ αγναντέψει προς τον μελαγχολικό Πενταδάκτυλο, στον κίτρινο κάμπο και την πολύβουη Κυπριακή πρωτεύουσα.

Σίγουρα η ονομασία Πάνθεον επιβεβαιοί του ονόματος το ασφαλές. Από εδώ μπορείς να δεις, να ελέγξεις και να θαυμάσεις τα πάντα. Να καμαρώσεις το καταπράσινο χαλί με τις λεπτοκαρυές, να απολαύσεις την ανεπανάληπτη τρίλια του αηδονιού και να χαρείς το κελάρυσμα του νερού στα τρεχάμενα ρυάκια στις κοιλάδες με τα οπωροφόρα.

Εδώ δίπλα, στην Παιδική Χαρά, η αγάπη των συγχωριανών και η λατρεία των αποδήμων προς την γενέτειρα τους, έχει ανεγείρει το καλλιμάρμαρο μνημείο των δύο ηρώων του Πολύστυπου που έπεσαν στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959 Χρίστου Τσιάρτα και Ανδρέα Παναγιώτου, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στα δύο αθάνατα παλικάρια που έδωσαν ότι ωραίο και υψηλό πολύτιμο και ιερό είχαν για το αγαθό της Ελευθερίας. Οι ανδριάντες των δύο παλικαριών που δεσπόζουν του μνημείου εκπέμπουν στον κάθε επισκέπτη ηχηρά και αθάνατα μηνύματα, ότι πάντοτε στον Ελληνικό χώρο υπάρχουν αθάνατες αξίες για τις οποίες αξίζει να αγωνίζεται κάθε υπεύθυνος και έντιμος πολίτης, όπως η Ελευθερία και η αξιοπρέπεια, και να προσφέρει ακόμα και την ζωή του για να τις υπερασπίσει.

Η αγάπη των κατοίκων και των αποδήμων προς τους αγνοούμενους μας του 1974 καθώς και των συγγενών κρατάει εδώ και 33 χρόνια όλους μας σε έντονη αγωνία για την διακρίβωση της τύχης των τεσσάρων μας εκλεκτών αγνοούμενων παλικαριών.
Ανδρέα Αργυρού, Παναγιώτη Παύλου, Λοΐζου Σωκράτους και Ρένου Χρ. Χ"Λοΐζου.

Ο Πολύστυπος αναμένει από την Επιτροπή διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων μας την ετυμηγορία της ούτως ώστε να μπορέσει να τιμήσει επάξια τα 4 λαμπρά παλικάρια που έτρεξαν να υπερασπίσουν την μικρή μας πατρίδα ενάντια στην Τουρκική Εισβολή το καλοκαίρι του 1974. Δίπλα στις ηρωϊκές μορφές του 1955-1959 θα στηθεί ακόμα ένα ιερό μνημείο, το μνημείο των 4 αγνοουμένων του Πολύστυπου, του 1974, από το οποίο θα εκπέμπεται το ίδιο ακριβώς μήνυμα:
πως «θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία».

Υ.Γ: Το μνημείο των ηρώων Χρίστου Τσιάρτα και Ανδρέα Παναγιώτου ανηγέρθηκε το 1993 από τον Σύνδεσμο Αποδήμων Πολυστύπου. Τους ανδριάντες των ηρώων φιλοτέχνησε τότε ο εκλεκτός κύπριος καλλιτέχνης κ. Α. Σαββίδης.

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου τελέσθηκαν από τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη τον Σεπτέμβριο του 1997.